Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Εξοπλισμός, διατροφή και κόστος ενός παπαγάλου parrotlet


Όλοι  οι παπαγάλοι, ανεξάρτητα το είδος τους, χρειάζονται μία κατάλληλη διατροφή, άσκηση και ένα καθαρό περιβάλλον για να μπορούν να παραμείνουν υγιείς και να ζήσουν μία μακρά και όμορφη ζωή. Τη σημερινή εποχή γίνονται πολλές έρευνες για τις διατροφικές ανάγκες - και όχι μόνο – των φτερωτών μας κατοικιδίων και έτσι γνωρίζουμε αρκετά καλά τι τους είναι απαραίτητο. Παρακάτω ακολουθούν οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάποιος προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός parrotlet αλλά και για να κρίνει αν είναι δυνατή η συμβίωσή του με έναν τέτοιο δραστήριο παπαγάλο. Θα παραθέσουμε πληροφορίες για τη διαμονή, τον αναγκαίο εξοπλισμό, τη διατροφή αλλά και το κόστος συντήρησής τους.


Διαμονή:
Δεδομένου ότι ένας παπαγάλος parrotlet μπορεί να ζήσει από 10 έως 15 χρόνια, μία “επένδυση” σε ένα καλό και γερό κλουβί είναι μία καλή ιδέα. Ανεξάρτητα από το υλικό που θα είναι φτιαγμένο, το κλουβί θα πρέπει να είναι εύκολο στο καθάρισμα, ασφαλές και απαλλαγμένο από βαφές που περιέχουν επιβλαβή βαρέα μέταλλα (πχ ψευδάργυρος).
Όπως ήδη αναφέρθηκε τα parrotlet είναι δραστήριοι παπαγάλοι και χρειάζονται ένα ευρύχωρο κλουβί για να τους κρατήσουμε ευτυχισμένους και υγιείς. Πάντα είναι καλύτερο να έχουμε το μεγαλύτερο κλουβί που αντέχει η τσέπη μας και ο χώρος μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε μέσα πολλά κλαδιά για σκαρφάλωμα και μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών για την ανεξάντλητη ζωηράδα τους. Οι διαστάσεις του κλουβιού πρέπει να είναι : οι ελάχιστες 50cm x 45cm x 45cm (μ x π x υ) και οι μέγιστες 120cm μήκος (το πλάτος και το μήκος έχουν μεγαλύτερη σημασία να είναι ευρύτερα από ότι το ύψος). Το κενό ανάμεσα στα κάγκελα δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1.25cm, ενώ καλό είναι να έχει μία τουλάχιστον πλευρά με οριζόντια διάταξη των συρμάτων και να έχει κατά προτίμηση ορθογώνιο σχήμα.
Ιδανικό κλουβί για parrotlet


Τα parrotlet επίσης χρειάζονται και κάποιες ώρες ελεύθερης πτήσης μέσα σε ασφαλές περιβάλλον.
Παρόλο που χρειάζονται ένα ευρύχωρο κλουβί, το μικρό τους μέγεθος τελικά μας βοηθά αφού ένα τέτοιο κλουβί δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά και είναι αρκετά εύκολο να τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

Εξοπλισμός κλουβιού:
Τα κλαδιά από φυσικό ξύλο είναι η καλύτερη λύση. Τοποθετείστε στο κλουβί πολλά κλαδιά διαφορετικού μεγέθους ώστε να δώσετε στα parrotlet την ευκαιρία να γυμνάσουν τα πόδια τους και να τροχίσουν τα νύχια και το ράμφος τους. Γι’αυτό το λόγο προτιμείστε κλαδιά από: ελιά, ευκάλυπτο, πεύκο, αχλαδιά, αμυγδαλιά, λεμονιά κ.α και αποφύγετε κλαδιά από: δρυ, κερασιά που περιέχουν τοξίνες. Αφού τα πλύνετε καλά με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι ή/και λίγο ξύδι, αφήστε τα να στεγνώσουν καλά σε δυνατό ήλιο και έπειτα τοποθετείστε τα σταθερά στο κλουβί αφήνοντας πάνω το φλοιό τους, τον οποίο ο παπαγάλος σας θα χαρεί πολύ να ξεφλουδίσει! Μη χρησιμοποιείτε κλαδιά εμπορίου που έχουν επιφάνεια καλυμμένη με γυαλόχαρτο, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τραυματίσουν τα πόδια των πουλιών.
Απαραίτητα είναι και τα άφθονα παιχνίδια που θα κρατούν σε εγρήγορση το μυαλό των πανέξυπνων parrotlet αλλά και θα ικανοποιούν την αστείρευτη περιέργεια τους και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα τους. Τα παιχνίδια του εμπορίου είναι μία λύση αλλά πολλές απλές κατασκευές από κλαδιά, ξυλάκια κανέλας, χάντρες και κορδόνια αποτελούν μία ιδανική και φθηνή λύση. Τα parrotlet σε αντίθεση με άλλους παπαγάλους δεν έχουν πολύ δυνατό ράμφος και έτσι τα παιχνίδια  τους έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής, πράγμα που μειώνει το κόστος αντικατάστασής τους.
Προτιμείστε δοχεία τροφής και νερού που είναι φτιαγμένα από σκληρό πλαστικό, μέταλλο ή κεραμικό υλικό ώστε να είναι ανθεκτικά και να καθαρίζονται εύκολα. Φροντίστε να είναι καλά στερεωμένα στο κλουβί και εύκολα προσβάσιμα – κατά προτίμηση από έξω – για την άνετη ανανέωση του περιεχομένου τους. Είναι σημαντικός επίσης ο τακτός και προσεκτικός καθαρισμός τους με άφθονο καυτό νερό και σαπούνι αλλά και η συχνή ανανέωση της τροφής και του νερού. Σ'αυτήν εδώ την εικόνα μπορούμε να δούμε ένα κλουβί ακριβώς όπως πρέπει να είναι (ευγενική παραχώρηση της Σίσυς Κωνσταντινίδου)
 


Καθαρισμός και κάλυψη κλουβιού:
Το μυστικό για ένα υγιές και ευτυχισμένο κατοικίδιο παπαγαλάκι είναι η καθαριότητα του περιβάλλοντός του. Το κλουβί λοιπόν, θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα με τον τρόπο που ήδη αναφέρθηκε και ιδιαίτερα μετά από πιθανή ασθένεια του πουλιού. Προϊόντα αποπαρασίτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά, πάντα όμως σύμφωνα με τις οδηγίες εφαρμογής τους.


Σημαντική όμως είναι και η κάλυψη του κλουβιού τις βραδινές ώρες όταν τα φώτα του σπιτιού είναι αναμμένα με ένα σκούρο, χοντρό ύφασμα. Αυτό θα προσφέρει ασφάλεια και πολύτιμες ώρες ύπνου στον παπαγάλο σας.






Διατροφή:  
Πολλοί έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι το μικρό μέγεθος των parrotlet σημαίνει και χαμηλές διατροφικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα σε διάφορα pet shop (πετ σοπ) να τους δίνουν κακής ποιότητας διατροφή με μικρή ποικιλία σπόρων. Αντιθέτως ο δραστήριος χαρακτήρας των parrotlet απαιτεί μία καλή και ισορροπημένη διατροφή με μεγάλη ποικιλία  και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρούς σπόρους ( πχ ηλιόσπορους σε ποσοστό περίπου 10%)


Το μείγμα τροφής που χρησιμοποιούμε στη δική μας εκτροφή περιέχει μία μεγάλη ποικιλία σπόρων που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα περιέχει τους εξής σπόρους:
·      Canary seed – ασπούρι
·     White, yellow and red millet – κεχρί
·         Groats – πλιγούρι
·         Buckwheat – φαγόπυρο
·         Safflower – κνίκος ή κάρθαμο 5-10%
·         Sunflower – ηλιόσπορος λευκός και ριγέ 10%
·         Linseed – λιναρόσπορος
·         Wheat – σιτάρι
·         Hemp seed – κανναβούρι
·         Rice paddy – αναποφλοίωτο ρύζι
·         Mungbean – ροβίτσα ή πράσινη σόγια
·         Mountain-ash berry – σπόροι αγριοκυδωνιάς
·         Melon – σπόροι πεπονιού
·         Rosehip – σπόροι αγριοτριανταφυλλιάς

Επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα η διατροφή των αναπαραγωγικών μας ζευγαριών εμπλουτίζεται με φυσικά “συμπληρώματα” όπως:
·         
 Αυγοτροφή: 1 κουταλιά ανά πουλί από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα. Εμπλουτισμένη με αλεσμένα pellets.
·         
 Φρέσκα φρούτα: μήλο, αχλάδι, βερίκοκο, μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, πεπόνι, ροδάκινο, νεκταρίνι, ρόδι, σταφύλι κ.α.    ανάλογα με την εποχή. Είναι καθημερινά διαθέσιμα σε ξεχωριστό πιατάκι.
·         
 Λαχανικά: μπρόκολο, καρότο, λάχανο, καλαμπόκι, αρακά, σπανάκι, ρόκα, ραπανάκι, ντομάτα.  Σχεδόν καθημερινά διαθέσιμα μαζί με τα φρούτα. Είναι  είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα που ξεπαγώνονται με λίγο ζεστό νερό.
·         
 Όσπρια, ξηροί καρποί και ζυμαρικά: άγριο ρύζι, κουσκούς, φασόλια (και τα 3 βρασμένα), αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, φουντούκια (όλα άψητα και ανάλατα)
·          
Διάφορα άλλα: γύρη – σπιρουλίνα – σιτέλαιο ( 1-2 φορές το μήνα),
σπόροι chia, camelina και quinoa.
 σουπιοκόκκαλο και μπλοκ μεταλλικών αλάτων πάντα διαθέσιμα.


Κόστος συντήρησης: 
Το μικρό μέγεθος των παπαγάλων parrotlet αποτελεί τελικά ένα “μεγάλο” πλεονέκτημα αφού όχι μόνο κάνει εύκολη την εκπαίδευσή τους από όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά ταυτόχρονα κρατά το κόστος συντήρησής τους αρκετά χαμηλό, χωρίς εκπτώσεις σε συγκινήσεις που προσφέρουν και οι κατά πολύ μεγαλύτεροι παπαγάλοι.  
Η τροφή που καταναλώνει ένας παπαγάλος parrotlet είναι μικρή σε ποσότητα και το κόστος δύσκολα ξεπερνά τα 5 ευρώ το μήνα. Επίσης ο απαραίτητος εξοπλισμός δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός ενώ το αδύναμο ράμφος τους δε θα καταστρέψει τα έπιπλα και τα παιχνίδια μειώνοντας έτσι το κόστος αντικατάστασης τους στο μηδέν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί λένε για τα parrotlet πως είναι ακριβά αρώματα σε μικρά μπουκάλια!