Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί να επιλέξει κάποιος ένα parrotlet για κατοικίδιο;


Όταν κάποιος σκέφτεται παπαγάλους, συχνά έρχονται στο μυαλό του εξωτικά, πολύχρωμα πουλιά που μπορεί να μην είναι και τόσο φιλικά, χάρη στα μεγάλα γαμψά ράμφη τους, τις δυνατές στριγγλιές τους και το μεγάλο τους μέγεθος. Τα parrotlet όμως αποτελούν εξαίρεση καθώς το μικρό τους μέγεθος, η αδυναμία τους να βγάλουν δυνατές κραυγές και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας τους τα κάνει ιδανικά πτηνά συντροφιάς για όσους θέλουν έναν παπαγάλο αλλά ταυτόχρονα θέλουν να αποφύγουν τις δυσκολίες που έχουν τα μεγαλύτερα είδη.

Όποιος είπε ότι τα καλά αρώματα μπαίνουν σε μικρό μπουκάλι πρέπει να είχε στο μυαλό του τα parrotlet. Με το μικροσκοπικό τους μέγεθος, το πολύχρωμο φτέρωμά τους και την ήσυχη φωνή τους είναι τα πιο περιζήτητα μικρά κατοικίδια. Έχουν υπέροχο εξωστρεφή χαρακτήρα, είναι ευφυέστατα και πολύ στοργικά με τους ιδιοκτήτες τους. Τα parrotlet ζουν περισσότερο από κάθε άλλο είδος μικρού παπαγάλου (όπως τα budgie και τα lovebird) και αντίθετα από τους macaw και τις conures, που μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδη ώστε να ενοχλήσουν κάποιους γείτονες, είναι πολύ ήσυχα αφού δεν κράζουν. Έτσι γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια γι’αυτούς που μένουν σε διαμέρισματα ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου ο θόρυβος είναι πρόβλημα.
Με την κωμική τους συμπεριφορά και την περιπετειώδη τους φύση, τα parrotlet έχουν όλη την προσωπικότητα των μεγαλόσωμων ξάδερφών τους αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να μασουλήσουν το σαλόνι σας. Παρόλο που είναι μικροσκοπικά στο μέγεθος να είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για «μεγάλους» παπαγάλους μέσα σε ένα μικρό σώμα!!!! Συνοψίζοντας: γιατί λοιπόν να επιλέξει κανείς ένα parrotlet σαν κατοικίδιο;
1.    Για το μικρό τους μέγεθος και άρα τις μικρές απαιτήσεις σε χώρο και τροφή.
2.  Για τον υπέροχο περιπετειώδη χαρακτήρα τους που μοιάζει με των μεγαλόσωμων παπαγάλων αλλά χωρίς τα μειονεκτήματά τους.
3.  Για τη στοργικότητα απένταντι στους ιδιοκτήτες τους.
4.  Γιατί είναι ιδανικά για άτομα και οικογένειες που ζουν σε διαμέρισμα και ο θόρυβος είναι πρόβλημα.


Next home