Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Σκέψεις πριν να αποκτήσει κάποιος ένα parrotlet

Σκέψεις πριν  να αποκτήσει κάποιος ένα parrotlet.


Είναι σημαντικό να έχει κανείς στο μυαλό του κάποια πράγματα προτού μπει στη διαδικασία να αποκτήσει έναν παπαγάλο parrotlet. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο χαρακτήρας αυτών των παπαγάλων ταιριάζει με τις συνήθειές σας, με τις ανάγκες σας και με τις δυνατότητές σας (οικονομικές, διαθεσιμότητας χρόνου κ.α). Τα parrotlet είναι αξιολάτρευτα και μπορούν να γίνουν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας, ενώ οι απαιτήσεις τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας τους σίγουρα θα σας ανταμείψει! Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για αυτά τα υπέροχα πλάσματα…







•    Μέγεθος: Τα parrotlet είναι μικροσκοπικά και μπορούν να τα φροντίσουν εύκολα όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και τα πιο μικρά! Δε χρειάζονται μεγάλο κλουβί και δε θα καταστρέψουν τα έπιπλά σας.

•    Θόρυβος: Τα parrotlet δεν μπορούν να φωνάξουν ή να κράξουν. Τιτιβίζουν ευχάριστα ή προφέρουν λέξεις, αλλά είναι από τα πιο ήσυχα είδη παπαγάλων. Αυτό τα καθιστά ιδανικά κατοικίδια για κάποιον που ο θόρυβος είναι ένα πρόβλημα. Τα περισσότερα καναρίνια είναι πιο θορυβώδη από τα parrotlet.

•    Γοητεία: Τί μπορεί να πει κάποιος για αυτά τα λιλιπούτεια πλασματάκια…! Το σίγουρο είναι ότι ασκούν γοητεία! Είναι όμορφα χρωματισμένα με ιριδίζουσες σκιές πράσινου και μπλε.



•    Προσωπικότητα: Τα parrotlet είναι γεμάτα περιέργεια και δείχνουν ενδιαφέρον για κάθε τι που τους περιβάλλει. Είναι εξωστρεφή και ατρόμητα και θέλουν συνέχεια  να είναι στο κέντρο της προσοχής σας. Λατρεύουν να παίζουν με παιχνίδια, να κρεμιούνται ανάποδα στο κλουβί τους και είναι γεμάτα ενέργεια!Σίγουρα δεν είναι από τους παπαγάλους που θα μείνουν στο κλουβί τους σαν να είναι κορνίζες.

•    Κόστος: Σε σύγκριση με τους περισσότερους παπαγάλους ( και όχι παπαγαλοειδή όπως τα budgies ή τα lovebirds) η τιμή τους είναι αρκετά λογική. Ακόμη και ο απαραίτητος εξοπλισμός (κλουβί, αξεσουάρ και παιχνίδια) κοστίζουν λιγότερο αφού δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μέγεθος και δεν μπορούν να τα καταστρέψουν.


•    Ικανότητα ομιλίας: Πολλά από τα κατοικίδια parrotlet έχουν την ικανότητα να μιλάνε, ιδίως τα αρσενικά. Μπορούν να προφέρουν από 5 μέχρι 10 λέξεις, μερικά έχουν αναφερθεί ότι προφέρουν μέχρι 200! Έχουν ψιλές, αστείες φωνές αλλά μπορούν να μιλήσουν αρκετά καθαρά. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα parrotlet το οποίο έχει αποκτηθεί από pet shop και δεν είναι αρκετά κοινωνικοποιημένο, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρει να μιλήσει. Αντίθετα ένα parrotlet  μεγαλωμένο στο χέρι που έχει ανατραφεί σε ένα εκτροφείο με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει ικανός ομιλητής. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η αφιέρωση χρόνου και η εξάσκηση από τη μεριά του ιδιοκτήτη.

•    Τί φύλο να προτιμήσετε: Και τα δύο φύλα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια. Οι μεγαλύτερες επιρροές στη συμπεριφορά του πουλιού είναι ο τρόπος που ανατρέφεται και κοινωνικοποιείται παρά το φύλο τους. Είναι σημαντικό να ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας και να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και τη φροντίδα τους.

•    Ένα parrotlet ή δύο: Ένας παπαγάλος μόνος του γίνεται ένα πολύ καλό κατοικίδιο και αποφεύγονται φαινόμενα ζήλειας και επιθετικότητας. Ωστόσο είναι δυνατό να έχει κάποιος δύο παπαγάλους μαζί αρκεί να δίνει και στους δύο την ίδια προσοχή. Το ιδανικότερο είναι να αποκτήσει κάποιος δύο parrotlet της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου.

•    Από πού να αποκτήσετε το παπαγάλο σας: Οι παπαγάλοι parrotlet είναι γενικά δυσεύρετοι στη χώρα μας, γι’αυτό και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε στην εκτροφή μας ένα τέτοιο είδος παπαγάλου! Δεν εισάγονται μαζικά όπως άλλα είδη (πχ τα lovebird) και δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αξιόλογων εκτροφέων. Οι δυνατότητες που έχει κάποιος για να αποκτήσει ένα parrotlet είναι είτε από ένα  pet shop, είτε από έναν εκτροφέα. Τα πλεονεκτήματα όμως της απόκτησης ενός παπαγάλου από εξειδικευμένο εκτροφέα είναι συντριπτικά σε σχέση με τα μειονεκτήματα που έχουν τα καταστήματα pet shop. Συνήθως τα πουλιά που διαθέτουν τα καταστήματα εισάγονται από άλλες χώρες. Τις περισσότερες φορές προέρχονται από χαμηλής ποιότητας, μαζικές εκτροφές που σκοπός τους είναι η όσο το δυνατό πιο φτηνή αναπαραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι η κακή υγεία των πουλιών και η ανύπαρκτη κοινωνικοποίησή τους. Συνήθως ένας τέτοιος παπαγάλος θα είναι αρκετά νευρικός και πολύ δύσκολος στην εκπαίδευσή του, αν δεν είναι εντελώς αδύνατη. Σε όλα αυτά προστίθεται και η άγνοια των καταστηματαρχών που στριμώχνουν τα πουλιά σε μικρά κλουβιά και τους παρέχουν φτηνή τροφή που δεν καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες. Από την άλλη μεριά, όταν αποκτήσετε έναν παπαγάλο parrotlet από έναν αξιόπιστο εκτροφέα, οι σωστές συνθήκες διαβίωσης και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να σας εγγυηθούν την υγεία του κατοικίδιου σας. Ακόμη καλύτερα ένα ήμερο, ταϊσμένο στο χέρι πουλί γίνεται πολύ εύκολα ένα ιδανικό κατοικίδιο και μέλος της οικογένειάς σας, ενώ η εκπαίδευσή του είναι ελάχιστα απαιτητική και μπορεί να γίνει από τον καθένα!
Next previous home